Szmk. Baráti köre
Szmk. Baráti köre
2016
Tartalom
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórumok
 
Tenyésztői oldalak
 
Időjárás
 
Webfordító - translation

Fordító - translation

 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Látogatók
Indulás: 2011-12-24
 
Látogatók

 

free counters

 

 
Idő
 
Névnap

Névnap és dátum script

 
Látogatók

visitors counter
 
Szegedi Magasszálló Keringő
Szegedi Magasszálló KeringőKéptárak: Súgó
Szegedi

Első klubgyűlésünk ebben az évben

 

V - 60 - as egyesület kiállítása Felsöszentivánon

 

V - 252 - es egyesület kiállítása 2018

 

Fajtaklub kiállítás Szegeden 2018

 

​Dabasi kiállítás 2017

.

Fiatal galamb bemutató Szegeden

.

 

Gyűrűrendelés 2018. évre  

     

                      .

                     

 .

.                                            

                                             .

.


Elérhetőség:    rabbssandor@citromail.hu


Rokon keringők

Szegedi Magasszálló Keringő

 

A fajtaklubot Budapesten alapították 1961-ben. A fajta védelmében és fejlődése érdekében. A fajta névadó városának hosszú idő után sikerült a klub működését Szegedre áthelyezni. Pár évig Hódmezővásárhelyen is működött,majd újból Szegedre került. A kiállításokon jól mutató,talán a legtöbb elfogadott színváltozatban, közepes testnagyságban tenyésztik. Legalább ennyi nem elfogadott színben megtalálható még. Libegő röpmodorú,jól repülő,tűnő szállásra nem kötelezett fajta. Kedveltségét mutatja legalább 16 új fajta tenyésztődött ki belőle. Alaki, tudatos szelektálásokkal. Ezért az alföldön sok fajtával áll közeli rokoni kapcsolatban. Még a szem színének is jelentősége van egyes színeknél. Ma a fajta egységesebbé válása és a fiatalabb korosztállyal való megismertetése és megszerettetése a cél. A klub folyamatosan működik felváltva Szegeden és újból Hódmezővásárhelyen is. Az érdeklődőket szívesen várjuk. Az oldalon is megpróbálunk minél hamarabb válaszolni a kérdésekre.                                                                                                                         

                                                                                                                                  

.


 

     Cikkek képekben itt.

 


 

 

                                                                                                      Ideál rajzok

 

Nemzeti kincsé nyílvánítva.

 

 SZEGEDI MAGASSZÁLLÓ KERINGŐ

 

Származási hely:

Magyarország, Szeged és környéke.

 

Összbenyomás:

Közepes nagyságú, cseppformára emlékeztető alakú, széles mellű, tág lábállású, ék alakú, elegáns megjelenésű fésűs röpgalamb.

 

Fajtajegyei:

Fej:          Kissé hátrahúzottan tartott, enyhén hosszúkás, a homlok húzott, ék alakú, a csőrgerincéhez törés nélkül csatlakozik.  A fejtető lapos, vízszintes tartású és téglalap alakú. A hom-lok és a fejtető lekerekített élben találkoznak. A pofán pár-huzamosan a tarkót teljesen takarja a dús tollazatú fésű, melynek éle a fejtető síkjánál 3-5 mm-rel magasabb, fültől fülig ér ott tollforgóban záródik, a nyakélen a fésű alatt enyhe bevágódás után sörényszerűen folytatódik.

Szem:      A szem közepes nagyságú, enyhén kidomborodó. Az egyszí-nűek, a szalagos szárnyúak és az örvösök szivárványhártyája gyöngyszínű, a szívhátúaké bükköny szem. A hófehérek íri-sze gyöngyszínű és sötét is lehet. A szembőr kétsoros, sima szövetű, világos pergamen színű, az örvösök szemgyűrűje világoskék (hamvas).

Csőr:       Ék alakú, tőben vastag, a kávák hegye felé egyenletesen vé-konyodó. Hossza jelenleg a különböző rajzváltozatok eseté-ben még eltérő, de törekedni kell a 18-21 mm közötti csőr-hossz elérésére.

 A csőr színe a szalagos  kékek, kovácsolt kékek, kékderesek esetében palaszürke, a csőr hegyéig sötétedő.

- A vörös és sárga egyszínűeknek, valamint ezek szívhátú változatainak és a hófehéreknek a csőre világos szaru színű. - A feketék és a fekete szívhátúak világos szaru színű csőré-nek felső kávája fekete jelzettség (érc) van.

- A kék szívhátúak világos szaru színű csőrének felső kávája világoskék sávval jelzett.

- A sárgafakók csőre világos szaru színű.

- A vörösfakó csőre világosbarna színű, de  törekedni kell a világos szaru szín eltérésére.

- A kékfakó világosbarna színű csőre a hegyen fejlett, sima felületű, fehéren porozott.

Nyak:        Közepes hosszúságú, ívelt, a toroknál kereken kimetszett.

A hímek nyaka vastagabb, a tojóké vékonyabb, kevesebb, ami a nemi jellegre utaló különbség.

Mell:          Széles, jól izmolt, előre domborodó, enyhén emelt tartású.

Szárnyak:Feszesek, a test oldalaihoz jól simulók, az elsőrendű evezők

a szélső kormánytollakon fekszenek, hegyük  a farok végét        

csaknem eléri, a másodrendű evezők a hátat takarják.

A vállbúbok a mell tollaival részben takartak.

Farok:     Keskeny, zárt, a hát lejtővonalát törés nélkül követi, vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma:  12

Lábak:     Rövidek, tág állásúak, a csüdök és az ujjak tollatlanok, élénkvörös színűek. A karom színe a csőr színéhez igazodó, az örvösök karom színe világos.

Tollazat: Testhez feszesen simuló, rugalmas, finom tapintású.

 

Szín és rajzváltozatok:

Egyszínűek:  fehér fekete, vörös, sárga.

Szalagos szárnyúak:   fekete szalagos kék, kovácsolt kék (potykás),                   kékderes, kékfakó, vörösfakó, sárgafakó.  A fakók kovácsolt rajzzal is elfogadottak.

A kékek feje, nyaka a begy aljáig sötét, zománccsillogású, a hát, a has, a szárnypajzsok, a derék világosszürkés (acélkék). A párhuzamos szárnyszalagok, az evezők vége, továbbá a farok szegély feketék.

A kovácsoltkék  szárnypajzsa fekete kovácsolt pikkelyezésű. A kékes-deres habosan pikkelyezettek, míg a has és a combtollazat világos-szürke (majdnem fehér).

A kékfakók feje, háta, hasa és szárnypajzsai világos ezüstszínűek.

A nyak  a begy aljáig, barna tónusú, fényes csillogású. A farokpánt, a szárnyszalagok és az evezőtollak vége barna. Törekedni kell a sötét fejszín elérésére.

A sárgafakók feje és nyaka a begy aljáig, továbbá a szárnyszalagok aranysárgák, fényes csillogásúak. A szárnypajzs, a hát, a derék, a farok felső nézetből világos krémszínű. A has, az ülep és combtolla-zat világos színű, enyhén szürkés árnyalatú.

A vörösfakó rajzában a sárgafakóval megegyező, de annak sárga színe helyett élénkvörös, illetve  a krémszín helyett pezsgőszínű. A vörös-fakók hasa, ülepe és combtollazata enyhén szürkés árnyalatú. A sárga és vörösfakóknál az evező- és kormánytollak tükrözöttek.

 

Örvösök:  alapszíne fehér. A fej, a nyak a begy aljáig, a szárnypaj-zsok, a hát a derék vonaláig meggypiros vagy orgonalila színű babok-kal tarkázott. A fejen és a nyakon mutatkozó szálkás színezettség alap-ján „ karmolt ” örvösök, míg a rajz kiterjedtsége szerint- a galamb ko-rától függően – kis és nagy örvösök különböztethetők meg. Ha a fej, a begy, a hát és a szárnypajzs a derék vonaláig egyöntetű meggyvörös, vagy orgonalila és csak a nyakon van néhány világos bab, akkor a

„ táblás ” örvös elnevezés használatos.

 

Szívhátúak:  fekete, vörös, sárga és kék szívesek.

 Fehér a fej és az előke. A fejtető közepén lekerekített sarkú téglalap színes folt, a koronacsepp helyezkedik el, melynek területe hozzáve-tőlegesen a fejtető nagyságának fele. A kék szívesek koronacsepp nél-küliek, de törekedni kell a koronacsepp elérésére. Fehér továbbá a de-rék, a combok, a has, a szárnypajzs (a szívrajz kivételével), valamint az első és a másodrendű evezők. Színes koronacseppen túl a fülrajz, mely a fésű forgóitól indulva vízszintesen fut a szemgyűrűig, majd onnan 8-10 mm hosszan lefelé halad. A fülrajz folytatása a nyakrajz, mely enyhe ívben visszakanyarodva a toroktól 35-50 mm záródik

(elejes).  Színes továbbá a fésű, a nyak ( az előke kivételével ), a begy, valamint a szívhát, a farok fedő- és támasztótollaival együtt. A színek teltek, a nyak fémes csillogású.

 

Durva hibák:

Előírtaktól való durva eltérések, mint például a nagy test, hosszú, nyú-lánk termet. Magas, ívelt homlok, rövid, széles, domború fejtető. Je-lentős törés a csőgerinc és a homlok találkozási helyén. Vékony csőr-től, vékony, ívelt csőr (gerle csőr). Tarkóra simuló fésű, a tollforgók hiánya, hegyes illetve ferde fésű. Sárga, vörös, valamint egysoros szemgyűrű. Vérerezett vagy sárga szivárványhártya (kukoricaszem), sötét írisz (ahol ez nem előírásos), felemás szem. A fekete egyszínűek, kékes és fakó, valamint a fekete szívhátúak alsó csőrkávájának sötét jelzettsége. A fésűig nyúló koronacsepp. Keskeny, magasan emelt mell, fedetlen vállbúbok, nyitott hát, mérlegállás. Hosszú kormány-  és evezőtollak, csüngő, rövid szárnyak, sátoros, laza farok. Hosszú, vastag csüdök és ujjak. A tollazat határozatlan színe, fodrosság, a szín egyenlőtlensége. A sárga és vörösfakóknál az evező- és kormánytolla-kon a tükör hiánya. A szalagos kékek és kovácsolt kékek világos, ezüstös fej- és nyakszíne, majdnem fehér, világos dereka. A szívhátú-ak koronacseppjének hiánya (kivéve a kék szívhátúakat), szárcsázott fej (homlokfolt), pofásság, bajuszosság, oldalasság, csíkos szárny,

színes has, nadrágosság. Túlságosan rövid vagy nyitott (szakadt) elő-ke. Az örvösök tarkázott hasa, combja és dereka, valamint az evező- és a kormánytollak közötti színes tollak.

 

Értékelés sorrendje:

Összbenyomás – testfelépítés – testtartás – fej, szem, szembőr, csőr-színrajz

 

Röpkövetelmény:  3,5 óra hosszidő

Gyűrűnagyság:  7 mm, IV.

Tűnő szállásra nem kötelezett fajta.   II.cs.   A o.

Röpp követelmény: 3ó30p                Sima szállás.  

Minimum 14db eggyüttes megüléssel 30 percen belül.

Kihajtható galambok száma: 14db tól-24db ig

16db felett 2db jelző galamb(más fajta)is kiengedhető.

 

Pontozása:

Sztendert időig percenként:         1p

                              +1 óráig:         2p

                            +2. órátol:         3p

 

Megülésért:              14db ig         10p

                  14db tól-24db ig         20p

 

Büntető pontok:

Sztendert felét nem teljesitő g.   -20p

Sztendert idő felétől és a

sztendert idő között teljesítő g.  -10p


Fajtaklub kérelem elfogadása.

 

A röpszakosztály 2012. Március 4-i értekezletén elfogadta a Szegedi magasszálló keringő 
galambokat tenyésztők fajtaklubjának kérelmét, miszerint a II. csoport A. osztályában a 
szegedi magaszálló keringők országos versenyein azok a röpcsapatok, melyek a standard 
röpkövetelményt teljesítették és a versenyen a falka a röp- illetve a tűnőmagasságot is elérte, 
az ott eltöltött percekért röpmagasság esetén 4, tűnőmagasság esetén 6 pont 
jutalompontozásban részesüljenek.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fajtaklub 2015

 
Fajta klubok linkjei
 
Frissítések,ajánló

      Versenyeredmények

 

 

 

Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3